V nit del músic de cobla a l’Escala

La fita és arribar als 50 músics participants

L’organització de la Nit del músic de cobla a l’Escala, s’ha proposta per aquesta cinquena edició, arribar als cinquanta participants que faran de components a la cobla monumental que tocarà la nit del divendres 19 de setembre a l’Escala. L’organització, que és a tres bandes des dels seus inicis, la composen Ràdio l’Escala des del programa “Obligat de Sardana”, la cobla “La Principal de l’Escala” i “l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu”.

En les passades edicions s’ha superat la xifra dels quaranta participants. Els músics són convidats, a través d’invitació, a venir a formar part d’aquesta cobla multitudinària. Es fa saber als components de les cobles que en aquest darrer any han vingut en alguna audició a l’Escala i també a cobles que per alguna raó determinada, mantenen contacte amb el municipi. Fins a l’actualitat han participat la majoria de cobles de les comarques gironines, algunes de les comarques de Barcelona i fins i tot, algun representant de cobles de la Catalunya Nord. En aquest cas, són “La Principal del Rosselló” i “Els Casenoves”. També hi participen alguns músics jubilats amb renom com el destacat trompetista Jordi Compta, primer trompeta de la Ciutat de Girona i dels Montgrins.

L’acte serà el divendres 19 a La Platja de l’Escala a les 21h30’. La cobla serà dirigida per Xavier Alsina, també director de La Principal de l’Escala. Alsina va prendre el relleu al mestre Lluís Albert l’any 2007. En aquesta passada edició també va rellevar el flabiol director la Núria Casamort, actual flabiol de La Principal de l’Escala que va ocupar el lloc de Joaquim Hostench, músic i compositor escalenc, ex-membre de “La Principal de Banyoles”.

Quan es va iniciar aquesta activitat es programava com un dels actes  de final d’agost. Des del 2006 l’organització va decidir traslladar-ho a mitjans setembre perquè afavoria la participació de més músics de cobla per la reducció important de lloguers que tenen les cobles el mes de setembre en relació a l’agost.
Com a repertori per aquest 2008, i com és habitual per part dels organitzadors, s’han programat sardanes d’autors escalencs. Des de la primera edició hi ha el costum de tancar l’audició amb la sardana “Bona Festa” de l’Avi Xaxu, que a més de ser molt coneguda i popular, és utilitada sovint, com a imne o introducció de molts espais radiofònics i de televisió municipals. A més, aquest any s’ha programat la sardana amb el títol “Emporitana”, de Lluís Albert, com adhesió als actes del Centenari de l’Inici de les Excavacions d’Empúries. A més, s’interpretaran: “Les nimfes del llac”, del tenora Josep Coll i Ferrando; “L’Antoni i la Montserrat”, de Ricard Viladesau; “30 anys d’Agrupació Avi Xaxu”, (estrenada a l’Aplec de l’Escala d’aquest 2008) de Joaquim Hostench i “El llac per joguina”, de Josep Saderra (el 2008 és el 125 aniversari del naixement).
Els músics participants coneixen el repertori prèviament, tot i que no reben la particel·la corresponent al seu instrument, fins 30 minuts abans de l’ini de l’audició i en cap moment fan un assaig conjunt.
En acabar l’acte, i en agraïment per la particpació desinteressada, els músics són convidats a un refrigeri i se’ls lliura un record de la vetllada.

La Nit del Músic de Cobla de l’Escala té un logotip que va estrenar el 2005, data de la segona edició, que és obra de Jordi Piquè.

Aquest acte té els seus orígens a la població de Cassà de la Selva que va començar amb la “Nit dels Músics Cassanencs” . Actualment té lloc a diverses poblacions de Catalunya, i l’Escala es troba dins de les més antigues seguint, de molt a prop, la iniciadora, Cassà de la Selva.

Deixa un comentari