Ésdansa 2008 es posa en marxa aquest dimarts amb 20 companyies i 24 propostes

El festival s’ha presentat avui, dilluns, a la Fontana d’Or de Girona

L’edició amb més companyies participants i amb un programa més extens de la història del festival, s’inicia aquest dimarts al matí amb els primers tallers del Petit Ésdansa, que precisament és una de les novetats.
En total, entre dimarts i diumenge participaran a Ésdansa vint grups catalans, de l’Estat espanyol i de la resta del món, que oferiran vint-i-quatre actuacions o tallers, repartits en els apartats de Petit Ésdansa, Trobada de Cantadors i Sonadors, Dansajove, Dansa Catalana d’Arrel Tradicional, Nit Ésdansa, Dansa Internacional d’Arrel Tradicional, Festacarrer i Actuacions Monogràfiques.

Ésdansa 2008 s’ha presentat oficialment aquest dilluns als mitjans de comunicació, en un acte que ha tingut lloc al Centre Cultural de Caixa Girona – Fontana d’Or, a Girona, i al qual han assistit el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sitjar; l’alcaldessa de les Preses, Esther Pagès, i la directora tècnica de la Fundació Caixa Girona, Fina Soto.

Miquel Sitjar ha qualificat el festival d’ “esdeveniment que ens enriqueix com a poble” i ha fet notar la transcendència de la cultura popular: “No és una peça de museu sinó un element dinamitzador”. També ha destacat la voluntat de renovació de l’organització del festival, posant especial èmfasi al fet que després de celebrar els 25 anys el passat 2007, l’Ésdansa aposti aquest 2008 per nous reptes i nous espais, com el Petit Ésdansa.
L’alcaldessa, Esther Pagès, s’ha mostrat satisfeta pel festival, el qual implica -ha dit- “una obertura de portes a altres cultures” i converteix les Preses en “un espai d’interculturalitat”. A més ha incidit en el moviment de voluntariat que promou l’Ésdansa (en el dia a dia del festival hi participen dos-cents voluntaris).
El president del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny -organitzador del festival-, Jordi Fosas, ha explicat els dos reptes que l’Ésdansa s’ha marcat per assolir d’aquí al 2011: acostar-se a nous públics i esdevenir un motor de creació i d’impuls per la dansa catalana d’arrel tradicional.

En finalitzar els parlaments, una de les companyies participants, la siriana Abdalla Bitar ha ballat un fragment d’ Al-Dabkah al-Soryih,, una de les danses més populars del seu país.

Un referent en el seu gènere a nivell nacional

Ésdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, arriba a  la 26ena edició plenament consolidat com a referent nacional en el seu gènere i, alhora, amb l’ànim de renovació constant que l’ha caracteritzat en aquests anys.

El programa de l’Ésdansa 2008 conté un apartat nou. Es tracta del Petit Ésdansa, un espai de tallers i actuacions pensades per a què les nenes i els nens s’introdueixen en el món de la dansa tradicional i popular. Això ha obligat el festival a ampliar de manera notable el seu calendari, que per primer cop durarà sis dies.

Per primera vegada també, s’arriba a la xifra de vint companyies participants. El creixement es deu a la incorporació de més grups catalans -que representen la meitat del total- mentre que el nombre de formacions estrangeres es manté.

Seguint el costum de mostrar les propostes més recents, el públic del festival podrà assistir a la pre-estrena d’un espectacle del prestigiós Esbart Sant Martí, de Barcelona, inspirat en  La Patum.de Berga.

La secció de monogràfics, per la seva banda, es dedica enguany a les jotes, que ballaran formacions aragoneses, valencianes, catalanes i de les Illes.

El viatge arreu del món que aporten les companyies internacionals, aquest estiu l’ofereixen grups  d’Europa de l’Est, Amèrica del sud, Àfrica negra, Orient mitjà i Extrem orient.

Resum dels grups que actuaran al festival:

 • Abdalla Bitar, Conjunt Folklòric Nacional de Síria
 • An Zhishun, Conjunt Folklòric de Percussions de la Xina
 • Djiguiya, de Burkina Faso
 • Selenga, de Buriàtia (*)
 • Zazaribacoa, de Veneçuela
 • Mecsek, Conjunt de Dansa Popular d’Hongria
 • Set de Folk
 • Sol i Serena
 • De Calaix
 • Esbart Sant Martí,de Barcelona
 • Saragatona, de les Terres de l’Ebre
 • Esbart Joaquim Ruyra, de Blanes
 • El Belda i el Conjunt Badabadoc
 • Samfaina de Colors
 • Esbart Rocasagna, de Gelida
 • Estampa Baturra, d’Aragó
 • Aires d’Andratx, de Mallorca
 • Grup de Dansa de l’Alcúdia, del País Valencià
 • Elai-Alai Dantza Taldea, del País Basc
 • Esbart Marboleny, de les Preses

(*) Aquest grup ha substituït a darrera hora la companyia Lembaga Etnik Khatulistiwa d’Indonèsia, que finalment no ha pogut viatjar a Catalunya.

-Des de l’1 d’agost es poden comprar les entrades i els abonaments per l’Ésdansa a l’Ajuntament de Les Preses i a l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot, a Can Trincheria. L’abonament pels tres espectacles de pagament del Recinte Ésdansa val 22€.
-A partir d’avui (dilluns 18 d’agost) també es poden adquirir al Punt d’Informació Ésdansa, a la Carretera Santa Coloma de Les Preses (de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h).
-L’organització ofereix als mitjans de comunicació la possibilitat d’allotjar  els seus periodistes durant els dies del festival. Per a més informació adreceu-vos a l’oficina Ésdansa o a www.esdansa.cat
-En cas que desitgeu accedir a alguns dels espectacles de pagament (al Recinte Ésdansa) cal que n’informeu a l’oficina del festival abans del divendres 22 d’agost a les 12:00h.

Ésdansa està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses. Col·laboren Ajuntament de les Preses, Diputació de Girona, Generalitat de Catalunya, INAEM – Ministerio de Cultura i Caixa Girona.

Per a més informació:
Oficina Ésdansa, Espai de dansa d’arrel tradicional, carrer la Fageda, s/n 17178 Les Preses. 972 693 485.
Jordi Fosas (president del Cercle Marboleny i director del festival). 606 650 998
info@esdansa.org / www.esdansa.cat

Deixa un comentari