D’aquí estant veig una estrella – cançons i tonades tradicionals a Riudaura

Prop de 400 persones escolten les cançons i tonades a Riudaura.


El dissabte passat, 26 de juliol, la Plaça del Gambeto de Riudaura es va omplir per seguir la tercera edició de la proposta de música tradicional i popular D’aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-. El concert va convocar prop de 400 persones, fet que el consolida dins la programació d’estiu de la comarca de la Garrotxa.

Un petard, simbolitzant l’estrella, i el so del timbalers de Riutaca va donar el tret de sortida a uns noranta minuts de concert.

Els balcons de la Plaça del Gambeto es van convertir en escenaris de la vetllada, i, seguint el format de les edicions anteriors, una versió del Ball del Gambeto va encetar les intervencions musicals. En aquesta ocasió va ser una versió a violí d’Albert Dondarza.

La cantadora d’Ogassa, Núria Agulló, va interpretar quatre cançons des d’un dels balcons de la Plaça. Van ser Cançó de bressol per despertar consciències, Cançó del llaurador, La mà generosa i una Jota.

Una part important del concert és protagonitzada pels riudaurencs. Una quinzena de cantadors van interpretar tres cançons que alguns d’ells ja van cantar durant el treball de camp previ a la publicació del llibre D’aquí estant veig una estrella, i segur que també moltes altres vegades. Van ser Totes les margaridetes, Una nena navegant i Ara ve la nostra festa. El grup de Músics de Riudaura, formació creada expressament per l’ocasió, van presentar actualitzacions del cançoner popular i tradicional, com Una mare i una filla, Fadrins que en festegeu, Quan petiteta en el balcó de casa i la Pepa Carbonera. El grup està integrat per Marc-August Muntanya a l’acordió diatònic, l’Eduard Muntanya i l’Àlex Hernández a la guitarra, l’Albert Dondarza al violí, en Sergi Cueto al teclat, en Sergi Amador a la flauta travessera i les veus de l’Anna i la Marta Vilarrasa. A més va comptar amb la Lídia Soler a l’acordió per interpretar La Pepeta va a la moda. Per completar les actuacions de la gent de Riudaura, La Miquela i la Maria Julià, veïnes de la Plaça del Gambeto, van cantar des del balcó de casa seva la cançó Del monestir a la Pobla.

Jaume Arnella, acompanyat Ferran Martínez a l’acordió i de Toni Oró al clarinet, van oferir un repertori que va oscil·lar des les tonades més tradicionals fins a recreacions i pròpies cançons. En van destacar El Romanço de Don Lluís, la recreació de lletres a partir del Ball de Sant Ferriol,
la tonada del Patufet dedicada a l’Estatutet, Una Jota del Penedès, Les Corrades, o cançons del Cançoner olotí com l’Aigat d’Olot o Som tres xicots.

Un dels moments més inesperats del concert fou quan el mateix Arnella va fer pujar a l’escenari a Margarida Darré, cantadora i informadora que es trobava entre el públic, per interpretar El dia de Sant Jaume i els Carrers de Freixanet.

D’aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-, ha complert amb dos dels propòsits que van portar a l’Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, del Marboleny, a tirar endavant el projecte de la publicació. D’una banda, pel que fa a la difusió d’un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d’un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents; però, per altra banda, també la decidida voluntat que aquests materials recuperessin espais de difusió en la societat actual, molt distinta d’aquella que els va veure sorgir i transmetre’s de generació en generació.

Concert organitzat per l’Ajuntament de Riudaura amb el suport del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa i del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya.

Deixa un comentari