XXVI Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses Ésdansa 2008

Les jotes seran les protagonistes dels monogràfics i del Festacarrer

Les interpretaran quatre formacions de l’Aragó, les Terres de l’Ebre, Mallorca i el País Valencià

Ésdansa, el Festival Internacional de Música i Dansa de les Preses, que tindrà lloc en aquest municipi garrotxí entre els dies 19 i 24 d’agost, dedicarà la secció de Monogràfics a les jotes, una dansa comuna de la majoria de territoris de l’antiga Corona d’Aragó. Així mateix, el Festacarrer -que precisament aquest cop adoptarà un format que s’allunya de la cercavila i convidarà el públic a ballar- anirà a càrrec de les companyies que intervindran en els espectacles monogràfics.

La sessió programada pel dia 23 d’agost, a les sis de la tarda a la Carpa Ésdansa, tindrà de convidats Estampa Baturra (de l’Aragó) i Saragatona (de les Terres de l’Ebre).
En el monogràfic del dia 24, previst per al mateix lloc i la mateixa hora, hi actuaran Aires d’Andratx (de Mallorca) i el Grup de Dansa da l’Alcúdia (País Valencià).
L’entrada a totes dues vetllades és gratuïta.

El Festacarrer, per la seva banda, començarà a les set de la tarda del dia 23 i 24, al centre de les Preses.

Les companyies

Estampa Baturra. De les quatre convidades és possiblement la més coneguda, degut a que ha actuat molt en televisió i ha publicat sis discos. A l’Aragó són tota una institució: van crear la seva pròpia escola, on aprenen dansa, cant, rondalla i música al voltant de 200 noies i nois.
http://www.estampabaturra.com

Saragatona. És hereva del Grup Tortosí de Danses Folklòriques, fundat al 1969. Tot i tenir la seu a la capital del Baix Ebre, la integren també dansaires de la comarca aragonesa del Baix Maestrat. Estan treballant molt en la recuperació del patrimoni musical i de dansa de la zona, una matèria primera sobre la qual fan propostes coreogràfiques innovadores.
http://www.saragatona.com

Aires d’Andratx. Format per unes quaranta persones, s’ha proposat el rescat de les composicions de la seva terra i gràcies a aquesta companyia s’han salvat moltes partitures i coreografies, així com l’us d’instruments antics. En les actuacions utilitzen sovint vestits històrics, alguns dels quals, de 150 anys d’antiguitat.
http://www.airesdandratx.org

Grup de Dansa de l’Alcúdia. Fundat l’any 1963, és una associació cultural que té com a objectiu la recuperació, el manteniment i la difusió del patrimoni folklòric de l’Alcúdia i la seva comarca, la Ribera del Xúquer. Avui compta amb més de 25 membres en el cos de ball i una quinzena d’intèrprets en el cos de rondalla, la qual disposa de tots els instruments de corda propis (bandúrria, guitarra, guitarró, llaüt i percussió, a més de la tradicional dolçaina) i les corresponents veus que hi acompanyen.
http://www.grupdedansalalcudia.com

Deixa un comentari