Congrés Internacional de Música a Catalunya

Hem de dir unes paraules referent al II Congrés Internacional de Música a Catalunya que se celebrarà properament a Barcelona.

Enlloc hem vist, ni tant sols mencionada, la MÚSICA DE COBLA. Del Conservatori de Música de Girona, per exemple, on es donen classes d’instruments de cobla, res de res, ni esmentar-lo.

Mireu fa dos segles que a Catalunya tenim aquesta música que sona en carrers, places, parcs… per interpretar sardanes, i en sales de concerts, teatres, esglésies, auditoris i fins i tot al Palau de la Música, on a més de sardanes també alguns autors han compost música lliure per a cobla

Segons el Diccionari de cobles, escrit per Jordi Puerto i editat pel GISC hi han hagut 1.097 cobles. En el Diccionari d’autors de Sardanes, de Carles Riera i Josep M. Serracant es comptabilitzen més d’un miler de compositors que han escrit per a cobla. Entre ells: Enric Morera, Eduard Toldrà, Joan i Ricart Lamote, Pau Casals, Joaquim Serra, Agustí Borgunyó, Amadeu Vives, Antoni Ros Marbà, Francesc Cassú, Joan l. Moraleda, Salvador Brotons….

Algunes personalitats musicals d’arreu del món s’han referit a la música de cobla:

Publicat a “La Publicitat”, Barcelona 20 de març de 1924, Strawisky, després d’escoltar un concert de música de cobla al jardí de l’Ateneu, digué: “envieu-me unes quantes sardanes que les vull estudiar”,

Fragment d’un interviu publicat a “La Publicitat”, Barcelona 8 de novembre de 1927 a Harold Bauer: “musicalment trobo en la sardana tots els elements necessaris per a un esponerós desenvolupament en el camp de la composició”.

Publicat a “Almanac de la Sardana” Barcelona 1929, Max von Schilling, en una estada a Barcelona escoltà la cobla i l’endemà es féu acompanyar de diversos companys seus, intèrprets de la seves obres, perquè gaudissin i coneguessin aquesta música de cobla.

Enric Morera, publicat a la seva autobiografia “Moments viscuts” 1936 Gràficas Barcelona, parlant de la sardana diu: “és el més sagrat que té Catalunya”.

Publicat a “Emporium” el 1905, paraules de Lluís Millet: “pels nostres músics quina forma més característica flexible i formosa per a emmotllar ses aspiracions”.

Pau Casals. Missatge al món sardanista llegit a Olot, el 1968: “Musicalment la sardana constitueix un dels patrimonis més importants de la nostra cultura”.

Raimon. Missatge al món sardanista, llegit a Bellpuig el 1972: “Una sardana escoltada a l’Argentina a Nova York o a París et porta a les places dels nostres pobles…”

Actualment a Catalunya hi ha unes 120 cobles, el que vols dir més de 1400 professionals de la música, més de la meitat gent jove, noies i nois. L’any passat s’oferiren aproximadament unes 3.000 ballades, 300 aplecs de sardanes,250 concerts de música de cobla, 125 concursos de colles sardanistes.

Voleu dir que en aquest Congrés no hi cap la MÚSICA DE COBLA?

Deixa un comentari