Presentació dels actes de celebració del 50 aniversari de la Unió de Colles Sardanistes

La commemoració s’iniciarà el març del 2008 i finalitzarà el març del 2009. En destaca l’Aplec de Colles a Montserrat el Juny del 2008.

El proper dimarts dia 12 de desembre a les 18:00h tindrà lloc al Club Social – Seu del Grup SGAE a Catalunya (passeig de Colom, 6 , 08002 Barcelona), la presentació dels actes de celebració del 50 Aniversari de la Unió de Colles Sardanistes.

Fa cinquanta anys que un grup de colles s’uniren per constituir una Associació que els conferís la identitat corporativa necessària en aquells moments per no perdre la independència dels estaments polítics de l’època, i per posar ordre en aquell col·lectiu de sardanistes de competició. Així va néixer la Unió de Colles Sardanistes (UCS).

Els seus fundadors, motivats pels beneficis d’unir en un sol bloc les colles existents en aquell moment, van saber projectar aquesta necessitat a les colles que, en un principi, eren reticents a perdre la independència de la qual havien gaudit fins aleshores, a canvi de formar part d’un projecte que no veien del tot clar. Finalment, i amb temps, es va arribar a assolir l’adhesió de totes les colles de Catalunya.

En aquest mig segle les colles sardanistes de competició, aixoplugades a la UCS, han estat protagonistes de tota mena d’esdeveniments, tant sardanistes com també socials i esportius. Destaquen fites com els magnífics espectacles oferts en la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992 o en el Forum’04 i altres esdeveniments esportius, com la inauguració del Camp Nou del F.C.Barcelona ara fa cinquanta anys, en els quals les colles hi han estat presents. Però pel damunt de tot, la coordinació de tots els concursos de colles sardanistes i la organització dels Campionats de Catalunya.

Les pàgines viscudes per les colles durant aquests cinquanta anys i el paper important que han tingut en la sardana (en el seu conreu, ensenyament, etc) ha demostrat sobradament l’extraordinària vitalitat, capacitat d’evolució i innovació d’un col·lectiu que no ha estat mai valorat tal i com es mereix, per la societat civil, política, intel·lectual i mediàtica del país.

En definitiva, la Unió de Colles fa 50 anys i ho vol celebrar com cal. En aquesta presentació es donaran a conèixer les activitats per commemorar el 50 aniversari de la UCS i que tindran lloc del març del 2008 al març del 2009. Un programa d’actes que inclou des de certamens musicals de composició de sardanes, edició de CDs, activitats lúdiques pel jovent de les colles amb concerts de música, concerts de sardanes, conferències, visites guiades, exposicions fotogràfiques itinerants, fins a l’acte central de l’aniversari que s’esdevindrà a Montserrat amb un aplec de colles i d’altres activitats de format més petit.

Per a més informació:
Unió de Colles Sardanistes de Catalunya
Nuri Escudé nuriescude@hotmail.com
Tel. 606965180
www.uniodecolles.net

Deixa un comentari