Figueres elegida Capital de la Cultura Catalana 2009

El dia 19 de novembre la ciutat de Figueres, municipi de 42.000 habitants de l’Alt Empordà, va ser elegidaCapital de la Cultura Catalana 2009 per un jurat constituït per rectors d’universitat dels territoris de parla catalana.

Figueres serà la sisena Capital de la Cultura Catalana després de: Banyoles 2004, Esparreguera 2005, Amposta 2006, Lleida 2007, Perpinyà 2008. En conèixer la notícia, l’alcalde de Figueres, Santi Vila, va manifestar que “és un orgull veure com un dels primers projectes encapçalats pel nostre govern municipal arriba a bon port. Assolir la capitalitat de la cultura catalana 2009 ha de significar per a Figueres l’impuls que buscàvem per ampliar i millorar l’oferta cultural de la ciutat. És una gran oportunitat per posar en valor tot el patrimoni i vitalitat cultural de la ciutat, més enllà del fet dalinià. A més, i basant-se en els eixos principials del nostre projecte, Figueres ha d’aprofitar l’oportunitat per a convertir-se en la capital de la sardana i posar en relleu la figura de Narcís Monturiol, l’inventor del submarí, en l’any del 150 aniversari del seu naixement”. D’altra banda, el regidor de cultura del municipi, Ciro Llueca, va expressar que “estem molt satisfets per l’elecció de Figueres com a Capital de la Cultura Catalana 2009. Cal aprofitar l’ocasió per a sumar esforços entre l’administració, agents culturals i empreses per a desenvolupar un programa d’activitats que mostri tot el nostre potencial. Figueres té davant un important repte, una ocasió que tots els figuerencs i figuerenques hem d’aprofitar”. Els sis membres del Jurat de la Capital de la Cultura Catalana 2009 han estat: Montserrat Casas, rectora de la Universitat de les Illes Balears; Lluís Ferrer, rector de la Universitat Autònoma de Barcelona; Josep Joan Moreso, rector de la Universitat Pompeu Fabra; Màrius Rubiralta, rector de la Universitat de Barcelona; David Serrat, anterior rector de la Universitat de Vic, i Francisco Toledo, rector de la Universitat Jaume I de Castelló. La ciutat de Figueres ha previst en el seu projecte de candidatura activitats de caire local, nacional i internacional que se sumaran a les activitats que entitats d’arreu del territori desenvolupen habitualment a la ciutat Capital de la Cultura Catalana que es converteix, d’aquesta manera, en punt de trobada nacional en l’àmbit cultural. Amb la seva designació com a Capital de la Cultura Catalana 2009 la ciutat de Figueres tindrà un espai propi al Centre Internacional de Documentació de Capitals Culturals d’Atenes (Grècia), primera capital cultural de la història. A més, podrà participar també en les activitats de la Xarxa Europea de Capitals Culturals.

Deixa un comentari