El compositor Joan Lluís Moraleda guanya el Premi SGAE de Sardanes 2007

Els compositors Josep Maria Serracant i Jaume Cristau n’han obtingut els dos accèssits.

El veredicte s’ha donat a conèixer en el marc d’un concert de lliurament
de premis celebrat al Teatre Municipal Ateneu d’Igualada.

El concert s’ha dedicat a tots els compositors relacionats amb la ciutat d’Igualada i la comarca de l’Anoia que han conreat el gènere sardanístic i la música per a cobla, esmentant especialment la contribució dels compositors Valentí Miserachs, Concepció Ramió i Josep Maria Bernat.

L’acte també s’ha sumat a la commemoració del centenari del naixement del compositor sardanista Joaquim Serra.

El Teatre Ateneu de la ciutat d’Igualada ha acollit aquest vespre el concert de lliurament del Premi SGAE de Sardanes que convoquen anualment la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) i la Fundació Autor. L’objectiu d’aquest Premi, del qual enguany s’ha celebrat la 23a edició, és impulsar la creació de noves composicions de sardanes i difondre la tasca creativa dels autors que s’expressen en aquest gènere musical.

Gràcies a les diverses edicions d’aquesta convocatòria, el panorama musical del nostre país s’ha vist enriquit notablement amb obres d’autors com ara Xavier Boliart, Josep Vicens, Tomàs Gil i Membrado, Ricard Viladesau, Antoni Serra Oribe, Joan Josep Blay, Joan Alfonso, Jaume Cristau, Albert Carbonell, Joan Lluís Moraleda, Salvador Brotons, Josep Prenafeta, Víctor Manuel Cordero i Ultano Gómez Ponsetí.

Per tal de donar a conèixer el guanyador del certamen i els premiats amb els dos accèssits, la SGAE i la Fundació Autor organitzen anualment un concert de lliurament de premis que té lloc, de manera itinerant, a diverses ciutats de Catalunya. En edicions passades, ciutats com Sabadell, Lleida, Girona, Terrassa, Reus, Manlleu, Figueres, Manresa, Vic, Granollers, Palamós, Mataró i Tarragona n’han esdevingut l’escenari.

Enguany la ciutat escollida ha estat Igualada, i el Premi SGAE de Sardanes 2007 s’ha dedicat a tots els compositors relacionats amb la ciutat d’Igualada i la comarca de l’Anoia que han conreat el gènere sardanístic i la música per a cobla, esmentant especialment la contribució dels compositors Josep Maria Bernat, Valentí Miserachs i Concepció Ramió. L’acte també s’ha sumat a la commemoració del centenari del naixement del compositor sardanista Joaquim Serra.

El concert d’avui ha comptat amb la participació de la Cobla Mediterrània, que, sota la direcció de Bernat Castillejo, ha iniciat la seva actuació amb la interpretació de l’obra guanyadora del Premi SGAE de Sardanes de l’any passat, Una pinzellada de blau, del compositor de Gavà Joan Josep Blay i Máñez. A continuació, s’ha realitzat una salutació especial a Igualada amb la interpretació d’una de les sardanes més conegudes relacionades amb la ciutat i que ha recordat un dels moments sardanistes més apassionants: Maria Teresa. El mestre Josep Maria Bernat, la va dedicar, l’any 1974, a Maria Teresa Farrés i Amenós, Pubilla Universal de la Sardana, amb motiu del pubillatge d’Igualada. Aquesta composició amb el mateix nom de la Pubilla,  Maria Teresa, va obtenir un èxit notable en el seu moment i fou guanyadora de la «Sardana de l’Any 1975».

Tot seguit, la Cobla Mediterrània ha interpretat les tres sardanes finalistes d’enguany per aquest ordre: El Farandulet, de Jaume Cristau i Brunet; Visions Paradisíaques de Josep Maria Serracant i Clermont, i Un tardorenc i assolellat diumenge, de Joan Lluís Moraleda i Perxachs.

A la segona part de l’acte, s’ha dut a terme un homenatge de consideració i agraïment  a tots els compositors vinculats amb la ciutat d’Igualada i la comarca de l’Anoia que s’ha concretat amb la programació de composicions de Valentí Miserachs i Concepció Ramió, com a representants de tots aquests autors i autores. Si bé Concepció Ramió, no ha pogut assistir a l’acte, s’ha valorat molt la presència de Valentí Miserachs, una persona especialment apreciada a Igualada i a la comarca de l’Anoia i que des de l’any 1963 resideix a Roma, però que sempre ha tingut una part del seu cor a l’Anoia. Valentí Miserachs ha pujat a dalt de l’escenari on se li ha retut un merescut reconeixement.

La directora d’Activitats i Comunicació de la SGAE a Catalunya, Agnela Domínguez, ha estat l’encarregada de lliurar-li un ram de flors i felicitar-lo per la seva tasca musical i personal. Valentí Miserachs ha pronunciat unes sentides paraules d’agraïment.

Desprès d’aquest reconeixement, ha arribat el moment de conèixer la valoració del jurat del Premi SGAE de Sardanes 2007 i ha pujat a l’escenari la cap de Comunicació de la SGAE a Catalunya, Fina Sitjes, per fer la lectura de l’acta amb la proclamació del premi i els accèssits.

El del jurat del Premi SGAE de Sardanes 2007 estava integrat pels compositors següents:

  • Joan Albert Amargós i Altisent
  • Francesc Cassú i Jordi
  • Jordi Molina i Membrives
  • Jesús Ventura i Barnet
  • Josep Solà i Sánchez

Així, el jurat, reunit a la ciutat de Barcelona el dia 14 de novembre de 2007, havia escollit la sardana mereixedora del Premi SGAE de Sardanes, com també els dos accèssits:

Premi SGAE de Sardanes 2007
Dotació econòmica: 3.000 euros
Títol de la sardana: Un tardorenc i assolellat diumenge
Autor: Joan Lluís Moraleda i Perxachs

Li ha lliurat el premi la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament d’Igualada, Maria Enrich.

Accèssit del Premi SGAE de Sardanes 2007
Dotació econòmica: 900 euros
Títol de la sardana: Visions Paradisíaques
Autor: Josep Maria Serracant i Clermont

Li ha lliurat el premi l’impulsor d’aquests premis des dels seus inicis, Josep Solà.

Accèssit del Premi SGAE de Sardanes 2007
Dotació econòmica: 900 euros
Títol de la sardana: El Farandulet
Autor: Jaume Cristau i Brunet

Li ha lliurat el premi la directora de l’Agrupació Folklòrica Igualadina, Carina Alcoberro.

A continuació, Agnela Domínguez ha pronunciat unes paraules d’agraïment a la ciutat d’Igualada, i Maria Enrich ha realitzat un parlament que ha tancat aquest apartat més protocolari de l’acte.

Tot seguit s’ha reprès la vessant més directament musical de l’acte amb la repetició de la sardana guanyadora i també s’ha reprès l’acte d’agraïment a tots els compositors vinculats amb Igualada i la comarca de l’Anoia. S’ha repassat el repertori musical de Valentí Miserachs, del qual se n’han interpretat les composicions Scherzo per a cobla i La Rambla d’Igualada, i de Concepció Ramió, amb la peça De verd colgada.

Aquest 2007 ha estat un any de referència pel món sardanista perquè s’ha commemorat el centenari del naixement de Joaquim Serra i Corominas (Peralada, 1907 – Barcelona, 1957), considerat un dels compositors més importants i reconeguts de l’història de la sardana. La SGAE i la Fundació Autor s’han sumat al reconeixement unànime a aquest compositor i, per aquest motiu, el concert de lliurament del Premi SGAE de Sardanes 2007 s’ha completat escoltant la música de Joaquim Serra. D’ell se n’han interpretat les peces Endreça i La dansa de fadrins.

Fora de programa, el director de la Cobla Mediterrània, Bernat Castillejo, ha anunciat la interpretació de la peça Igualada, Ciutat Pubilla, del Mestre Joan Lloansí, que ha estat el punt i final del concert d’aquest vespre.

La SGAE i la Fundació Autor han comptat, per a l’organització d’aquest concert, amb la col·laboració i el suport de l’Ajuntament i l’Institut Municipal de Cultura de la ciutat, l’Ateneu Igualadí, i les entitats relacionades amb la cultura tradicional i popular també d’Igualada: l’Agrupació Folklòrica Igualadina, l’Agrupació Sardanista d’Igualada, l’Associació Cultural Dessota, Bitrac Dansa i l’Escola Municipal de Música – Conservatori de Grau Mitjà d’Igualada Mestre Joan Just i Bertran.

L’acte ha estat presentat per Joan Maria Morros Cuadras, periodista i fill d’Igualada, i ha comptat amb el guionatge de Francesc S. Carcassés, comunicador sardanista.

Deixa un comentari