150 Aniversari de la Coral Euterpe

El president de la Generalitat, José Montilla i l’Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu van clausurar el diumenge dia 21 d’octubre, al Passeig de Sant Joan, amb Travessera de Gràcia, els actes commemoratius del 150 aniversari de la Coral Euterpe fundada per Josep Anselm Clavé, l’any 1857.

El president Montilla ha lloat la trajectòria dels cors i del seu fundador, Josep Anselm Clavé i l’ha definit com “ pioner de l’associacionisme coral a Catalunya ” i un dels iniciadors del catalanisme progressista ”. Així mateix, per l’alcalde de Barcelona “quan Barcelona tirava les muralles, hi havia gent com Clavé que es basava en una idea “ la cultura ens podia fet millorar i ens podia alliberar , i això encara roman”. Jordi Hereu també animà als presents que omplien de gom a gom gran part del Passeig Sant Joan a recuperar “ l’esperit de La Fraternitat ”, que liderà Clavé.

Després es va oferir un concert commemoratiu al qual hi van participar 300 cantaires , entre el cor d’homes i el cor mixt, de 12 corals de Catalunya membres de la Federació Cors de Clavé. Els cantaires van estar acompanyats de 50 músics de la Banda de Música del Prat de Llobregat.

Entre els dies 16 fins el 21 d’octubre, la Federació de Cors de Clavé (FCC) que presideix, Antoni Carné, va celebrar amb tot un seguit de concerts, els 150 anys de la Societat Coral Euterpe, hereva de La Fraternidad, primera societat coral de l’estat Espanyol i que va formar Josep Anselm Clavé. L’efemèride coincidí amb els 150 anys dels Jardins Euterpe, espai barceloní que fou exponent de participació cultural i consolidació del moviment associatiu i coral.

A més, es va presentar l’exposició “ Clavé al cor” a l’Ajuntament de Gràcia i s’edità d’un opuscle commemoratiu i divulgatiu.

La distància eleva la transcendència de la figura de Josep Anselm Clavé -indiscutible precursor de l’associacionisme català -, quan es celebra el 150 aniversari de la Coral Euterpe. Era el primer pas que donaria impuls al moviment claverià i a la dimensió pública d’un líder que esdevindria diputat a Corts, Governador Civil i President de la Diputació de Barcelona.

La major part de les celebracions han estat al barri de Gràcia perquè el monument a Josep Anselm Clavé es troba a la cruïlla de Passeig de Sant Joan amb la Travessera de Gràcia i en el mateix indret hi ha un petit jardí que porta el nom de Jardins d’Euterpe.

La commemoració ha estat organitzada per la FCC i patrocinada pel Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya; la Diputació de Barcelona; l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona; el Districte de Gràcia i La Caixa.

Deixa un comentari